Faragó Sándor

Születési dátum:
1933.04.20.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2016.
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - MKKE - 1955.
 • statisztika-terv-számvitel tanár - MKKE - 1960.
 • alkalmazott matematikus - ELTE (2 évet végzett el)

 • 1955-1960 között a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) iparstatisztikai elemzésekkel foglalkozik. 1960-tól a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban (BHG) statisztikai osztályvezető. 1962-től a KSH Ügyvitelgépesítési Felügyelet helyettes vezetőjeként az oktatási és tájékoztatási osztályt vezeti, megszervezve volt a KSH gépesítési és szervezési tanfolyami rendszerének kidolgozását.

  1968-1969-ben nyolchónapos, 1974-ben hathónapos francia állami ösztöndíjjal Párizsban tanul. Ennek keretében elvégez egy hathónapos rendszerszervezői tanfolyamot, majd számítógép alkalmazásokat tanulmányoz francia cégeknél (IBM France, Renault, Párizsi Prefektúra).

  1969-ben a a KSH elnökétől megbízást kap egy számítástechnikai oktatási centrum létrehozására és vezetésére – a Számítástechnikai Központi Fejlesztési Program (SZKFP) szellemi hátterének gyors ütemű biztosítása céljából. Az intézet teljes technikai és személyi feltételeit rövid időn belül kellett létrehoznia. Az 500 főállású és a 350 részfoglalkozású munkatársat foglalkoztató intézet Számítástechnikai Oktatási Központ (Számok) néven vált ismertté itthon és hamarosan külföldön is. Ezt az intézetet 13 éven át vezeti.

  1982. január 1-i hatállyal a KSH, mint felügyeletet gyakorló főhatóság, három számítástechnikai szervezeti egységét (Számok, OSZV, Számki) összevonja Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk) néven. Az új vállalat általános vezérigazgató helyettesévé nevezik ki. Ezt az összevonást nem tudja elfogadni.

  1985-től a Magyar Alumíniumipari Tröszt szervezési-számítástechnikai igazgatójaként dolgozik tovább. 1990-től, mint szervezési-számítástechnikai szakértő, önálló vállalkozóként dolgozik. Elsősorban számítástechnikai cégek alapítását, működésének elindítását irányítja.

  1957-től kezdődően cikkek, statisztikai, majd számítástechnikai és vezetési témákban szerkesztője több számítástechnikai jegyzetnek, értelmező szótárnak, folyóiratnak. A Control Data Institute-tól vásárolt know-how szerződés megkötésének, majd 7 éven át a működtetésnek irányítója. 1962-1990. között számos európai és tengerentúli országban jár (konferenciákon való részvétel, tanulmányút, kereskedelmi tárgyalások).

  Részt vesz a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) Statisztikai Állandó Bizottságban; 4 éven át vezetője a szocialista országok AIR (Automatizálási Irányítási Rendszerek) magyarországi oktatási bizottságának; programbizottsági tag az IFIP II. Oktatási Világkonferencia előkészítésében (1974-76.); 8 éven át tagja az NJSZT Elnökségének és Végrehajtó Bizottságának.

  Kitüntetései: a Munkaérdemrend bronz, ezüst és arany fokozatai, a Szocialista Kultúráért Érdemérem, a Haza Szolgálatáért Érdemérem, 1984-ben Neumann János emlékérem.

  És ami még fontos
  • Gyerekkorától sportolt: úszás, szertorna, tenisz, síelés (utóbbit 78 évesen hagyta abba).
  • Hobbi: a szépség és a művészetek rajongójaként műgyűjtés.
  • Család: élete értelme a két gyermek és az öt unoka.

  Létrehozva: 2015.11.22. 13:54
  Utolsó módosítás: 2021.02.23. 16:56