Hivatkozási név: UVATERV

UVATERV Út- Vasúttervező Zrt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1948
Címe:
1051 Budapest, Vigadó tér 1.
1016 Budapest, Krisztina krt. 99.
1117 Budapest, Dombóvári út 17-19.
Alapítók:
 • Magyar Állam
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Út- és autópálya tervezés

  Közlekedésfejlesztési tervek

  Vasúttervezés

  Repülőtér-tervezés

  Geodéziai munkák

  Híd- és szerkezettervezés

  Építészet

  Statikai szaktervezés

  Villamos tervezés

  Épületgépészet

  Vízgazdálkodás, vízi építmények tervezése

  Metró és földalatti létesítmények tervezése

  Számítástechnikai szolgáltatások

  Egyéb mérnöki szolgáltatások (beruházások szervezése és lebonyolítása, tervezői művezetés, szakértői tevékenység, tudományos kutatás, fejlesztés, tender tervek készítése)

  Felső vezetői
  • Gábor István, igazgató 1950-1959
  • Kárándi Mihály, igazgató 1959-1964
  • Magyar Ambrus, igazgató 1964-1973
  • Skoda Lajos, igazgató 1973-1986
  • Szécsi László, igazgató 1986-1990
  • Bretz Gyula, igazgató 1990-
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Jancsó Ferencné Lackner Györgyi, Számítástechnikai Főosztály és elődeinek vezetője 1970-től 1992-ig
  • Szent-Iványi Ferenc, Informatikai Osztály vezetője 1998- 2013
  • Novoszáth Tamás, Kutatás-fejlesztési és informatikai iroda vezetője 2013-tól
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  1977-92: 70 fő, jelenleg 2015: 7 fő
  Számítástechnikai eszközpark

  1977-től ESZ 0120-B (bolgár R-20); 1978-tól CalComp 9000 off-line rajzológép is; 1987-től VAX-11/780 rendszerű mega-mini számítógép,

  IBM PC XT/AT személyi számítógépekkel;

  Jelenleg: Strukturált hálózaton, közel 200 kliens, 23 szerver

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A különféle közlekedési létesítmények (utak, vasutak, metró, hidak, tornyok, stb.) hazai és külföldre tervezéséhez a minőség és a hatékonyság növelése érdekében szükséges volt a számítástechnika minél nagyobb mértékű használata.

  1965-től – a nagyobb számítógépek magyarországi megjelenésekor – az UVATERV-ben alakult Számításgépesítési Csoport a BME Útépítési Tanszékével közösen kutatásokat végzett a számítástechnikának a tervezésben történő alkalmazhatóságár vonatkozóan.

  1970-ben létrejött a Számításgépesítési Osztály.

  Az UVATERV csak 1976 után rendelkezett saját géppel, addig az 1965 óta írt programokat bérgépeken futtatták.

  1977 – ben megalakult a Számítóközpont (kb. 70 fővel), mely három osztályból állt:

  Programtervező Osztály

  Programüzemeltető Osztály

  Számítógép üzemeltető Osztály

  A Programtervező Osztály dolgozói szorosan együttműködtek a létesítmény-tervezőkkel. A Programüzemeltető Osztály oktatási és kiadvány- előkészítési munkákat is végzett. A különböző programokról tervezésismertető füzetek készültek. Egy ilyen füzet a program rövid ismertetésével kezdődött, útmutatót adott az adatlapok kitöltéséhez, kitöltött minta-adatlapokat tartalmazott és bemutatta a nyomtatott végeredményt. A szakágankénti programokról „Programkatalógus” is készült.

  1987-ben az UVATERV OMFB hitel segítségével VAX rendszerű számítógép-hálózatot telepített. Több épületben működő osztott intelligenciájú számítógép-rendszer épült ki.  A meglévő programokat átalakították és új interaktív program-rendszereket hoztak létre.

  Közben az 1980-90-es években az egyes irodák dolgozói kisebb személyi számítógépekre is készítettek programokat az aktuális kisebb számítási feladatok megoldására, és ezeket segédletekben tették közzé.   (Pl. Spectrum, PTK- 1096 programozható mágneskártyás számológépre)

  1992-ben szerezte be a cég az úttervező irodára az angol MOSS vonalas létesítménytervező szoftvert, mely munkaállomáson Unix operációs rendszeren futott. Beszerzésre került az ARC/INFO GIS rendszer több program része, szintén a munkaállomásokra.

  A forgalmi hálózat elemző EMME2 programrendszer a MicroVAX rendszerünkre került felinstallálásra, VMS operációs rendszerre.

  1993 – 1997 között a Krisztina körúti székházban valósult meg az első Novell hálózati rendszer mely az Út- és a Hídirodák gépeit kötötte össze 10 Mbps sebességgel. Ekkor került beszerzésre Magyarországon elsőként AutoCAD licenc managere, és a SUN munkaállomásokon futó programok is adatot cseréltek a személyi számítógépekkel.

  1997- ben költözött át az Úttervező iroda a jelenlegi Dombóvári úti épületbe, ahol 10/100 Mbps sebességű szintenkénti hubokkal ellátott CAT5-ös hálózat épült. A Novell hálózatról áttértünk a Windows Domain Serveres hálózati megoldásra. Mind a szoftver licencek mennyiségei, mind a verziói folyamatosan növekedtek. A Windows operációs rendszerek teljesítmény növekedésével a korábban munkaállomásokra írt programok a Windows Platformra kerültek át. A személyi számítógépek teljesítmény növekedésével egyes szakterületekre írt programokkal kiegészültek elsősorban az AutoCAD rendszerek.

  A teljes cég átköltözött a jelenlegi székházba 2001-ben és akkor szükségessé vált strukturált hálózat kiépítése. A telefon és a számítógépes rendszert integráltuk és Magyarországon az elsők között vezettük be az IP telefóniát a Cisco Callmanagerek segítségével. Kiépült először mintegy 250 végpont, majd ezek az igényeknek megfelelően növekedtek. A 10/100 Mbps Poe-s hálózat Cisco Catalyst 4006 switchekre épült. Az adatok kezelésére a szerverek mögé HP SAN rendszer lett kiépítve több TByte tároló kapacitással.

  A Windows operációs rendszerek is fejlődtek: a 16 bit-ről áttértek 32 bitre, majd a 64 bitre. A személyi számítógépek teljesítményéhez is igazodtak az operációs rendszerek, majd a felhasználói szoftverek is ki tudták használni a teljesítménynövekedést.

  A fejlődés a szoftvereknél egyrészt az Autodesk szakirányú szoftvereinek bővülése volt, míg az építészetnél a magyar Graphisoft terméke, az ArchiCAD kezdett terjedni a fiatalabb építész kollégák alkalmazásával.

  2013-ban megalakult a Kutatás-fejlesztési és informatikai iroda.

  Cégünk mérnöki szolgáltatásainak támogatására továbbra is saját informatikai rendszert üzemeltet. Informatikai rendszerünk rendelkezésre áll a cég minden munkatársa számára és lefedi a tervezés első lépésétől kezdve a leszállítandó dokumentációk elkészítésének teljes folyamatát.

  Informatikai rendszerünket folyamatosan fejlesztjük, hogy a szükséges erőforrások az elvárt színvonalon, minőségben és biztonsággal álljanak rendelkezésre.

  Más tipikus informatikai irodai rendszerrel szemben rendszerünk különlegessége, hogy az egyes szakágak igényeit speciális szoftverek használatával biztosítjuk, amelyekre évről évre a legfrissebb fejlesztések beszerzésével és bevezetésével, jelentős forrásokat fordítunk.

  Szoftver licenceink száma mind a CAD vagy CAE területeken elégséges számban áll rendelkezésünkre, az egyes tender kiírások által támasztott követelményeknek megfelelően.

  Az UVATERV informatikai rendszerének alapkoncepciója a cég üzleti folyamatainak komplex kiszolgálása megbízható, de racionális megoldások kialakításával.

  Nem véletlen, hogy az informatika osztályból alakult ki cégünk K+F irodája, hiszen az informatika még jelenleg is a technológiai fejlődés fő sodrában található. Az itt szerzett tapasztalatok segítségével kezdtük kidolgozni egyes kutatási projektjeinket, amelyek az Európai Unió támogatásainak segítségével valósulhattak meg.

  Ezeknek a fejlesztéseknek az első mérföldkövei a komplexebb informatikai fejlesztések voltak, míg napjainkra ez már a kísérleti fejlesztést és az ipari kutatást jelenti.

  Projektrendszerben készülő fejlesztési feladataink az egyetemek és iparági szereplők bevonásával történnek és jelentős nagyságrendet értek el.

  Irodánk célkitűzése ezen a területen, hogy a tervezői alaptevékenységhez igazodó, innovatív szakági fejlesztések kidolgozása és iparjogvédelmi oltalmak megszerzésével versenyelőnyt érjünk el. Ennek a stratégiának a sikerességét a már befejezett projektek, kifejlesztett műszaki megoldások és elnyert innovációs díjak igazolják.

  uva1

  Néhány jellemző, fontosabb program-rendszer, melyet az UVATERV fejlesztett ki:

  Automatizált úttervezési rendszerek:

  UTESZ 1        (Úttervezés Elektronikus Számítógéppel) 1965-1970 GIER gépre, ALGOL 60 nyelven

  UTESZ 2       1970 – 1976 ICL System 4/70 gépre, FORTRAN nyelven

  UTESZ 3       1977 – 1984 ESZ 0120-B (bolgár R-20) + CalComp 9000 saját gépekre

  UKO              útkorszerűsítési programrendszer

  UTESZ 5       1987-1990 VAX-11/780 rendszerű hálózatra, főleg autópályák tervezésére

  MIRO (Micro Road) IBM PC XT/AT kompatibilis személyi számítógépre, útkorszerűsítésekhez

  UTESZ 6       interaktív (vízelvezetési rendszer is)

  UCSO            szintbeni csomópontok helyszínrajzi részleteinek tervezésére

  MIRO PLUS I. tervrajzok AutoCAD-ben

  További fontosabb program-rendszerek: (nagyrészt OMFB, ÉVM támogatással)

  GETESZ (Geodéziai Tervezések Elektronikus Számítógéppel) később VAX-11/780 – ra is

  MIGEO PLUS (Micro Geodesy); IBM PC XT/AT kompatibilis személyi számítógépre, interaktív

  VAVTESZ (Vasútvonal Tervezések Elektronikus Számítógéppel) UTESZ átdolgozásával

  KÖTESZ (Közlekedésfejlesztés Tervezése Elektronikus Számítógéppel) később VAX-11/780 – ra is

  KÖTESZ 14.:OKFT  (Országos Közúthálózat Fejlesztési Terv) KTI-vel közösen kidolgozva  VAX-11/780-ra

  LITMOR (Létesítményorientált Integrált Terepmodellező Rendszer) IBM PC XT/AT személyi számítógépre

  MILASCA (MIcro LAndSCAping) tereprendezési programrendszer (földtömeg-számítás, mozgatás)

  TERA (grafikus interaktív modellező programrendszer építési térkialakítások két- és háromdimenziós optimálásához) IBM PC XT/AT kompatibilis személyi számítógépre

  MICHA (MIcro CHAnnel) interaktív csatornatervező programrendszer

  MILI (MIcro LIght) épületek mesterséges megvilágítását tervező programrendszer

  NETORG (NETwork-ORGanization) hálótervezési és erőforrás-allokáló programrendszer

   „Szabadon szerelt feszített vasbetonhidak” programrendszer (1970-es évektől folyamatosan, 12 pr.)

  MIFRA síkbeli rúdszerkezetek számítása

   Főbb programok, melyet az UVATERV megvásárolt és továbbfejlesztve használt:

  „Lemezszerkezetek vizsgálata” (NDK-ból) részei: ALEM, VLEM, OLEM, SUP

  MOSS; Lusas; SPIRIT; Allprojekt; DataCAD, stb.

  Jelenleg használt főbb programok:         

  Közlekedési hálózat tervezés: EMME/2; VISUM

  Térinformatika: ArcInfo (ARC/INFO)

  Ingatlan rendezés: ITR

  Szerkezettervezés: AXIS VM véges elem programrendszer; MathCad; ConSteel ;

  ACOBRI (ArcelorMittal COmposite BRIdges); EBPlate; RM Bridge Professional

  VBExpress + AutoCAD vasbeton szerkezetek tervezése

  Úttervezés: Bentley MX rendszer; Autodesk Civil 3D

  Vasúttervezés:            AutoCAD Civil 3D + Ferrovia

  Építészet: ArchiCAD; DataCAD; Revit, Building Design Suit

  Elektromos tervezés:  WSCAD

  Egyéb: Vault, Eagle Point; Plaxis…stb.

  Átalakulások

  1948-tól állami vállalat: ÁMTI, 1950-től UVATERV, 1993-ban részvénytársasággá alakult át

  Érdekességek

  Az 1990-es évek elejéig szinte az összes hazai közúti, közlekedési létesítmény terveit az UVATERV készítette (későbbi cégek nagy részét is a korábbi UVATERV-es tervezők alapították), valamennyi szakterületen a számítástechnika alkalmazásával.

  A megfelelő programrendszerek kidolgozásával és azok továbbfejlesztésével a cég külföldi megbízásra is sok tervet készített (Pl.: Sfax-Tripoli 500 km vasútvonal, líbiai 730 km vasútvonaltervei, calcuttai, tripoli metró tervei, stb.)


  Létrehozva: 2016.07.27. 18:06
  Utolsó módosítás: 2019.03.03. 16:21