Hivatkozási név: SZÜV

Számitástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalat

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1965.01.01
Címe:
Alakulása után a központja a volt Ludovika épületében (akkoriban: Kun Béla tér 3) kapott helyet,(Jelenleg: Budapest, Ludovika tér 2-6, 1083).
Eleinte három vidéki telephelye volt: Szeged, Pécs, Debrecen. Későbbiekben minden megyében volt található legalább egy telephely
Alapítók:
Tevékenység legfőbb céljai, területe

A SZÜV béradatfeldolgozó központ volt, amely valamennyi tárca intézményei számára végzett feldolgozásokat. Felügyeletét a KSH látta el.Az idők folyamán országos adatfeldolgozó hálózatot hozott létre, amelynek valamennyi megyeszékhelyen (kivéve Veszprém megyét) – volt saját épülettel, géppel rendelkező adatfeldolgozási központja

Felső vezetői
  • Kondricz József, vezérigzagató
  • Őry István, igazgató
  • Muzslai Róbert, igazgató helyettes
  • Tóth Béla, Műszaki főosztály vezető
  • Zsombok Zöltán, Elméleti és módszertani osztály vezetője
  • Kolosi Tamás, Elnök 1990. évek eleje
  • Pongrácz Tibor, vezérigazgató 1990-es évek eleje
  • Hajtó Aurél, gazdasági igazgató
Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
Számítástechnikai alkalmazottak száma
1995: 950 fő
Árbevétel
1995: 3 800 millió forint
Számítástechnikai eszközpark

Minszk II (orosz), GIER (dán), UNIVAC 1004, később ESZR gépek

Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

Eleinte magát a GIER gépet lehetett bérelni, de később különösen amikor a megyei központok létrejöttek számítóközpontként működött

Sok gyár és vállalat vette ezt a szolgáltatást igénybe, közöttük az EMG aki a készülő számítógépéket szimulálta. A kémiai kutatólaboratórium. Mátrixokat invertáltak (100×100), mátrix sajátértékeket kerestek stb.

Meteorológiai intézetnek nagy mennyiségű lyukkártyáján tárolt adatokat dolgozták fel.
Az OTP becsfeldolgozása a SzÜV-nél történt.

PERT alkalmazások (Projekt menedzselés)

BOMP – Bill of Material Programing – Egy terméket/résztermékeket/alkatrészeket hogyan és miből tudunk előállítani. És mind ezt hierarchikus módon végezte. Később ez alapján működött sok adatbázis is.

Átalakulások

A SGAV (Statisztikai Gépi Adatfeldolgozó Vállalat) és a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) részlegéből alakult 1965-ben.

SGAV Hollerith gépeken dolgoztak fel adatokat lyukkártyákról. A KSH dolgozói, akik csatlakoztak a SzÜV-höz(~ 5-6 ember) előzőleg Minszk II gépen dolgoztak.

Alakulásától egészen 1990-ig csupán gépi fejlesztésekkel formálódott a vállalat. 1973-ban önálló épületbe költözött Zuglóba. 1990-ben a privatizációval részben magán kézbe került. A SzÜV nyomdájából alakult ki az Állami Nyomda.

1990-es évek elején új neve lett: Számítástechnikai és Ügyvitelszervezési ZRt. (SZÜV)

1995-ben az Albakomp vette meg.

Érdekességek

1969. áprilisában az IBM átadat a teljes lyukkártya nyomdáját, anyagait, gépeit, személyzetét a SZÜV-nek.

A SZÜV-nek alapvető jelentőséget biztosított az, hogy kompatibilis ESZR gépekből építette fel a megyei számítóközpontok hálózatát. Erre típus alkalmazásokat dolgozott ki pl. az építőipar, kereskedelem, bankok, mezőgazdaság területén, Kiterjedve a termelésirányításra és ÉKM árképzési rendszerekre. Hálózatán keresztül biztosította Számítóközpontjai számára az egységes műszaki ellátást és alkatrész raktárakat. Ez utóbbit fejlesztette tovább az 1980 utáni időkben a COMPUTER M számítástechnikai üzlethálózattá.

 


Létrehozva: 2016.07.18. 09:28
Utolsó módosítás: 2022.04.15. 13:51